Interieur hoofdkantoor ARDO

Interieur nieuwbouw hoofdkantoor op de fabriekssite te Ardooie

foto's © Luc Roymans

Voor het hoofdkantoor van ARDO werkte BVDL het interieur ook uit.
De grote verrassing van het gebouw zit binnenin het strakke volume. Een groene patio en vide creëren een aangename werkomgeving met veel daglicht en veel doorkijken tussen de verschillende functies van het gebouw.

Bezoekers en kantoormedewerkers betreden het gebouw via de middelste verdieping, de publieksvloer. Rondom de centrale inkomhal met beleveniscentrum vind je een demokeuken, auditorium, vergadercentrum, cafetaria en productontwikkelingskeuken. Riante wenteltrappen bieden toegang tot de 2 bovengelegen kantoorverdiepingen, waar gewerkt wordt volgens de principes van het nieuwe werken. De flexibele individuele werkplekken liggen aan de buitengevel, beschermd door de dubbele gevel met geperforeerd gevelscherm. De meer interactieve kantooractiviteiten liggen rondom de groene patio en de vide: de vergaderruimtes, informele werkplekken, concentratiecellen,...

De sokkel van het gebouw dient ook als nieuwe toegang tot de fabriekssite voor de fabrieksmedewerkers. De fabrieksvloer biedt enkele functies voor hen, waaronder lockers, kleedruimtes, kledijvoorziening (PBM's), HR diensten, Interimkantoren, sanitairen, bedrijfsarts,... 
Qua materiaalgebruik werd gekozen voor eerlijke, sfeervolle en praktische materialen. Hout en beton voor de tactiliteit, klimaatplafonds voor comfort en akoestische kwaliteit. De vilten wanden geven sfeer en helpen mee aan de akoestiek van de ruimtes. Er werd gekozen voor houten schrijnwerk rondom de vide en de groene patio terwijl de buitengevel zakelijker oogt door gebruik van aluminium schrijnwerk in combinatie met rolscreens. Ook de (akoestische) binnenwanden van de vergaderzalen werden in strak aluminium binnenschrijnwerk uitgevoerd. De deurbladen in die puien werden dan weer in houtfineer verzorgd als herkenbaar element. Gordijnen zorgen plaatselijk voor sfeer, visuele afscherming en helpen mee aan de akoestiek. Terwijl voor de vloer van het inkomniveau werd gekozen voor de makkelijk onderhoudbare terrazzo tegels, werd in de kantoren tapijt gelegd, wat ook nog bijdraagt aan de excellente akoestiek op de werkplekken. Op de fabrieksvloer werd dan weer gekozen voor een iets goedkopere, makkelijk te onderhouden en zeer solide gietvloer in kunsthars, die ook in de kleedruimtes en douches kon toegepast worden. 
Het kantoor bevat een aantal karakteristieke interieurelementen: de sculpurale trappen in de vide, de diepvriespaternosterliften, de kledijpaternosterlift, de keukenelementen van de demo- en ontwikkelingskeuken, de koffiemeubels (één rechte op de +2 en één ronde op de +3), de in detail uitgewerkte geventileerde lockers, de concentratiecellen, de balustrades in de trappenhuizen,... Deze elementen versterken de beleving van het kantoor door hun hoog afwerkingsniveau en uitgekiende functionaliteit.