Kantoorgebouw UNILIN Industries

kantoorgebouw bij productiesite van Unilin te Wielsbeke

Dit BEN-kantoorgebouw aan de kruising van de Expresweg en Ooigemstraat te Wielsbeke is door zijn opbouw sterk verbonden met de achtergelegen productiesite. De inplanting, met twee lagen ondergrondse parking en vier bovengrondse bouwlagen, maakt verdere uitbreiding mogelijk. Via de centrale looplijn, waarlangs de parking voor bezoekers en conciërgewoning liggen, wordt men in de dubbel hoge toonzaal onthaald. Een centrale trap- en liftkern verbindt de verschillende niveau’s. Deze kern, herbergt ook de ondersteunende functies, en vormt de tegenpool van de binnentuin.

Op de gelijkvloerse verdieping ligt de refter met keuken, een postsorteerruimte, een uitgebreide toonzaal en het auditorium. Een tussenniveau, bereikbaar via een glazen passerelle, bevat vergader- en ontvangstzalen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid kleine, middelgrote en grote groepen te ontvangen in de multimediazaal naast de toonzaal.

De twee niveaus kantoren huisvesten de administratieve en logistieke diensten van de groep Unilin. Een deel van de kantoren, gelegen aan de zuid- en westzijde, is eerder gesloten opgevat. Dit enerzijds voor vergaderingen in kleine groepen en anderzijds om burelen van afdeling superieuren onder te brengen. Het overige deel, gelegen aan de noord- en oostzijde, is opgevat als landschapskantoor en laat veranderlijk gebruik toe. Een centrale patio voorziet deze flexibel in te richten ruimte van natuurlijk licht. 

Door het toepassen van de verhoogde vloer blijft de flexibiliteit van de landschapskantoren gewaarborgd.

Het toe te passen materialenpallet wordt zo beperkt mogelijk gehouden.  Voor de verhoogde vloeren is gebruik gemaakt van de materialen eigen aan de bouwheer.  

Dit project werd ontworpen ism Buro II.