Inrichting classicistisch herenhuis

Inrichting van een woning in geklasseerd herenhuis uit 1769

Inrichting van woning in een classicistisch en geklasseerd herenhuis uit 1769 te Tielt.
Om de in ere gestelde originele details te respecteren werd alle maatwerk (kasten, badkamer, keukeninrichting) los van de wanden geplaatst.

Voor de keukeninrichting bedachten we een monolitisch volume zichtbaar vanuit de eetplaats . Voor de werkbladen werd geopteerd voor de zelfde marmerafwerking als de bestaande schouwmantel.

De op maat gemaakte lampenkap doet dienst als centraal licht .

De wanden werden in een zachte mosgroene tint geschilderd wat de ruimte aangenaam en rustgevend maakt.

De eetplaats die dagelijks gebruikt wordt omwille van zijn mooi gefilterde lichtinval en zicht op de tuin , werd in een zeer neutrale krijtkleur geschilderd. De aanwezige haard werd voorzien van een open gassysteem. De tafel is in massief Franse eiken die een natuurlijke verouderingspatine krijgt.

De zomerkamer verbindt de eetplaats met de woonruimte en bevat een kleurrijke vloermozaïek die volledig gerestaureerd werd. De wanden zijn in een diep rood geschilderd, een tint die we maximaliseerden uit de mozaïekvloer.

De ruime living met royaal zicht op de tuin heeft een prachtige 19° eeuwse eiken lambrisering.

Het plafond werd terug in zijn zeer zachte krijtkleur geschilderd. De haard bestaande uit de zeldzame Belgische marmer, Royale Belge, werd volledig hersteld.

De inkomhal wordt gekenmerkt door de gekleurde cementvloer, de vele ornamentiek in de hall en de aanpalende ruimtes met hun specifieke kleuren. Er werd geopteerd om alle wanden met hun lijsten, molures en pilaren in een zeer sobere en neutrale donkere grijswaarde te schilderen. Door zijn natuurlijke pigmentatie is in de verf, afhankelijk van het aanwezige zonlicht, soms een schijn van bruine, groene en rode tinten zichtbaar. Het plafond werd terug in het sobere krijtwit geschilderd.

We kozen bewust voor deze serene sfeer bij het binnenkomen van de woning.